De Nieuwe Oost | Wintertuin & Nieuwe Electronische Waar

Talkpoeder is een live performance waarbij schrijvers en muzikanten/producers elkaar op het podium ontmoeten. Drie producers van NEW – Elemenopee, meercat en BrakeFast (bovenste foto’s v.l.n.r.) – improviseren op allerlei manieren op literaire voordrachten van Laurens van de Linde, Koen Frijns en Merel van Slobbe (onderste foto’s v.l.n.r.).

Deze samenwerking wordt gepresenteerd door De Nieuwe Oost en Nieuwe Electronische Waar (NEW).

Fotografen onderste foto’s v.l.n.r.: Studio Schulte Schultz, Nadine Ancher en Martijn Vervuurt.

 

Laurens van de Linde (1993) is schrijver en muzikant. Hij publiceerde in VOX, op De Optimist, in de literaire podcast Ondercast, en trad op tijdens onder meer het Valkhoffestival, Festival de Oversteek en het Nijmeegs Boekenfeest. Laurens is programmamaker bij De Nieuwe Oost | Wintertuin en was jarenlang hoofdredacteur van literair tijdschrift Op Ruwe Planken. Daarnaast is hij begeleider van Literaturjugend in Utrecht, de schrijfwerkplaats van De Nieuwe Oost | Wintertuin.

Koen Frijns (1993) schrijft poëzie en theater en is een begenadigd performer. Hij studeerde in 2016 af aan Creative Writing ArtEZ in Arnhem en maakte tijdens zijn studie verschillende solovoorstellingen: De parkieten kwetteren harder, over de gevolgen van tinnitus, en de afstudeervoorstelling De man van klei, over Koens opa, die omkwam bij een modderlawine op de Sint-Pietersberg. Hij droeg voor op onder andere Lowlands, Down the Rabbit Hole en Wintertuinfestival. Koen werd geselecteerd voor het Slow Writing Lab, een talentontwikkeltraject van het Nederlands Letterenfonds. Momenteel werkt hij onder begeleiding van De Nieuwe Oost aan de voorstelling Eilandvolk.

Merel van Slobbe (1992) schrijft proza en poëzie. Ze studeert filosofie aan de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ze in 2016 campusdichter was. In 2017 won ze de Meander Dichtersprijs, en in 2018 nam ze de tweede prijs van de Turing Gedichtenwedstrijd in ontvangst. Merel is onderdeel van het dichterscollectief DichterBij, dat literaire avonden op verschillende locaties organiseert. Ze publiceerde in De Gids en De Revisor.

Francesco Taranto (1990) a.k.a. Elemenopee uit Zwolle heeft er al een aardig verleden op zitten als gitarist in bands zoals Quibus, Stefany June en NNENN. Momenteel is hij (co)-producer en -songwriter voor het Berlijnse project O-SHiN waarbij wordt samengewerkt met Thomas Azier-producer Robin Hunt, en ook voorziet hij het gitaargeweld voor de garagepunk en drum ’n bass van Knarsetand, die in het voorjaar van 2018 een clubtour doen. Binnenkort komt Francesco’s eerste solo-EP uit waarop de track ‘Poly Ring’, die is toegevoegd aan Nieuwe Electronische Waar 11, ook te vinden zal zijn.

Meercat is Christiaan Végh (1996)’s lo-fi-R&B-indie-mengelmoesproject. Met een achtergrond in bands produceerde hij met ‘I Want U I Need U’ zijn eerste track: een ingetogen nummer met stemmige e-piano en een mooie relaxte groove. Voor Meercat begint een nummer bijna altijd met een beat maar daarna staan altijd alle opties open. Voor Christiaan is de ambitie om zich het komend jaar artistiek flink te ontwikkelen: een EP uitbrengen is daar onderdeel van, met een heus concept-album nog iets verder weg over de horizon.

Christijn Winkelmolen (1996) a.k.a. BrakeFast uit Nijmegen produceert sinds 2012 tracks en bracht het afgelopen jaar twee tracks uit, waarvan ‘Chirp’ er één is. Met  20.000 views op YouTube en 11.000 plays op Soundcloud heeft dat nummer al aardig wat belangstelling geoogst. Het recept? Energieke, ‘uplifting’ tracks waarbij het ritme zeker niet altijd een four-to-the-floor hoeft te zijn. Christijn wordt erg geïnspireerd door wat er mogelijk is met future bass en trap. In zijn eigen muziek ‘lab’ smeedt hij allerlei invloeden aan elkaar en experimenteert hij flink met de grenzen van genres.

 

 

Hier moet jij ook heen!