Radboud Reflects

 

We leven in een visuele cultuur, maar hebben we enig idee wat een robot zou zien? Hoe raakt onze blik gekleurd? En wat is de rol van het lichaam in tijden van cyberspace? Laat je prikkelen en inspireren door Jonge Radboud-wetenschappers die reageren op korte films van Brian den Hartog, Michiel van Bakel, Ben Brand en Shanta Jethoe, geselecteerd door DZIGA. Een avond lang reflectie in woord en beeld over cyberspace, het lichaam, de liefde, social media, beeldvorming en diversiteit.

Beeld: Filmstill uit Forest Paths (2018)

Radboud Reflects organiseert verdiepende lezingen voor iedereen. www.ru.nl/radboudreflects

Creatief Film Platform DZIGA is een productiehuis in Nijmegen voor filmmakers en videokunstenaars. www.dziga.nl

 

Dialogue with Cyperspace| Filosofen Linde van Schuppen en Aldo Houterman over ons lichaam in tijden van cyberspace

20.30,  22.25 en 23.25 uur

Is de wereld slechts een plek waar onze lichamen leven? Wat verliezen we als we ons lichaam overdragen aan technologie? Wat is eigenlijk dat ons menselijk maakt? Bekijk de korte film Dialogue with Cyberspace (2018) van Brian den Hartog.

Filosoof Aldo Houterman, docent en onderzoeker op het gebied van Filosofie van Lichaam en Brein,  staat stil bij de nostalgie naar het lichaam. Kunnen we beweging, aanraking en waarneming niet uitbesteden aan technologische hulpmiddelen? Filosoof Linde van Schuppen reflecteert op de vraag wat (artificiële) intelligentie nou eigenlijk is. Kunnen we de robots van de toekomst zien als verbeterde versies van de mens? Linde van Schuppen is filosoof en psychobioloog en doet promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit.

 

Opia| Politicoloog Kiki Kolman over racisme

21.05 en 23.00 uur

Ik zie,  ik zie wat jij (nog) niet ziet, maar het beïnvloedt je leven. In Opia (animatie, 2016) van Shanta Jethoe zien we een kind, dat wordt achtervolgd door een onschuldig schaduwbeest. Zichzelf onbewust van die grote schaduw, treedt het meisje (?) de wereld tegemoet. Maar anderen zien de schaduw wél en behandelen haar daarom anders.

Kiki Kolman praat over de schaduw dat racisme werpt over het leven van mensen van kleur. Over het geweld dat witte mensen anderen – bedoeld of onbedoeld – aandoen. Want niemand in Nederland is echt kleurenblind. Kiki Kolman studeert Politieke theorie aan de Radboud Universiteit en werkt als programmamaker debat bij Arthouse LUX.

 

Forest Paths (forget Heidegger) | Filosoof Aldo Houterman over wat wij zien

21.30 en 00.25 uur

Wat doen onze ogen? Registreren zij objecten van een afstand of zoeken zij juist contact met het verborgene? De maker van Forest Paths (forget Heidegger) (2018), Michiel van Bakel, maakte een ‘scanner-camera’ die het menselijk zicht uitbreidt tot bijna-infrarood licht. Hierin ze we hoe aspecten van het bos belicht worden die voor het menselijk oog onzichtbaar blijven.

In zijn lezing gaat Aldo Houterman in op de vraag hoe we over visuele waarneming kunnen nadenken. Wat doet het bos met onze ogen? Wat is de verhouding tussen oog en de rest van het lichaam? In gesprek met Linde van Schuppen gaat Aldo Houterman dieper in op de filosofie van de waarneming. Hoe structureert de waarneming onze werkelijkheid? En wat als onze waarneming onbetrouwbaar blijkt?

 

97% | Met theoloog Liesbeth Jansen over de liefde in digitale tijden

21.55 en 00.00 uur

Wat als je na een lange dag werken uitgeput in de metro zit en je dating-app je laat weten dat je 97% love match zich in dezelfde metro bevindt, op minder dan 25 meter afstand? Bekijk de komische korte film 97% (2013) van Ben Brand en denk verder met Liesbeth Jansen over de ware liefde.

De liefde is overal. Dat is een voordeel, maar ook een nadeel: want hoe ga je haar dan vinden? Wat is ware liefde, en ten koste van wat zoeken we haar? Liesbeth Jansen doet onderzoek naar de relatie tussen wat we zoeken in liefdesrelaties en religie, en vraagt zich af of we niet teveel verlangen van de liefde. Ze geeft niet alleen een lezing, maar ze gaat later op de avond ook met politicoloog Kiki Kolman in gesprek over liefde en macht.

 

Hier moet jij ook heen!