Vierdaagsekriebels: Kunstnacht tipt!

De Nijmeegse Kunstnacht is natuurlijk al een begrip in 024, maar nooit staat de stad zo in bloei als bij de Vierdaagse. Zaterdag barst het leukste festijn van het jaar weer los en struinen we de hele week door de stad. Je moet nog even wachten tot september voor de Kunstnacht, maar tijdens de Vierdaagse kun je een aantal deelnemers alvast zien!

1. Zusje van Debbie op Festival op ‘t Eiland (zaterdag 14 juli, 20.00 tot 00.30)
Tijdens het Nachtfeest van de Kunstnacht dans je tot de late uurtjes bij het Zusje van Debbie op het podium van de Stadsschouwburg. Waar het Zusje van Debbie daar de nacht afsluit, trapt ze op Festival op ’t Eiland de Vierdaagseweek af. Dansen met je voeten in het zand met uitzicht op de Waal, veel beter kun je je Vierdaagseweek niet beginnen.

2. De Nieuwe Oost | Wintertuin (op het Pontje?) (dinsdag 17 juli en donderdag 19 juli)
Door de lage waterstand vaart het Pontje helaas dit jaar niet tussen de stad en Festival op ’t Eiland. Jammer, want er was een mooi programma geregeld voor de oversteek! Op dinsdag- en donderdagavond zijn er een paar schrijvers van De Nieuwe Oost | Wintertuin die je meenemen met hun bijzondere teksten en verhalen. Tijdens de Kunstnacht werkt de Nieuwe Oost samen met Nieuw Electronische Waar (NEW), en hoor je nieuwe dichters en producers in de St. Nicolaaskapel. Tijdens de Vierdaagse hoor je op dinsdag Joost Oomen en Helena Hoogenkamp, op donderdag Max Hermens en Martin Rombouts. Ondanks dat het niet op het Pontje kan, zal dit programma vast doorgaan!

3. Radboud Reflects op Festival op ’t Eiland (elke dag, wisselende tijden)
Radboud Reflects zorgt voor de verdieping van de Kunstnacht door te reageren op korte films in Dziga. Een avond lang reflectie in woord en beeld over cyberspace, het lichaam, de liefde, social media, beeldvorming en diversiteit. Tijdens de Zomerfeesten kun je op Festival op ’t Eiland je hersens laten kraken over afgunst, ongehoorzaamheid, maar ook nadenken over het lastige, stilzittende lichaam of op reis gaan door je darmen.

4. Galerie Bart’s Zomerexpo in de Stevenskerk (zo van 14.00 tot 17.00, ma t/m za van 10.30 tot 17.00)
Galerie Bart is tijdens de Kunstnacht het podium voor VR Lab waar in real time een virtueel kunstwerk wordt gebouwd én je de nieuwe oogst kan zien van het net afgestudeerde talent van de Nederlandse kunstacademies. In de zomer verplaatst Galerie Bart van het Honigcomplex naar de Stevenskerk voor een bijzondere Zomerexpo, waaronder ‘The One Person Expo Box’: een levensgroot kunsthokje, afgesloten van de buitenwereld. Hier maak je op een intieme manier kennis met een kunstwerk van Jannemarein Renout, Casper Verborg of Isabelle Wenzel, waarbij je begeleid wordt door een audiotour van de BNK’ers (Bekende Nijmeegse Kunstliefhebbers) Ruben Hein, Jaap Robben of Angela Verkuijlen.

5. Oddstream in de Stevenskerk (elke dag van 14.00 tot 17.00)
Tijdens de Vierdaagse geeft Oddstream workshops in De Stevenskerk. Elke dag van 14.00 tot 17.00 kun je zelf gaan bouwen: leer videomappen, bouw je eigen virtuele wereld of werk aan je eigen stop-motion animatie. Met de Kunstnacht doet Oddstream weer heel iets anders, en werken ze samen met Doornroosje in de Lindenberg aan een terugblik op 50 jaar Doornroosje. Toch geïnspireerd door zelf animeren? Dan kun je met Kloosterkino en andere Kunstnachtbezoekers meehelpen aan een Roodkapje animatie bij Theater Vier!

6. Drift x Labyrinth (maandag 14 juli van 20.00 tot 01.00)
Drift gaat voor de Kunstnacht de samenwerking aan met LUX en laat je de krachtige combinatie tussen film en geluid ontdekken. Een live ambientoptreden van Roel Funken gaat samen met de dansfilm The Mirror (Guy Weizman en Roni Haver). Volgende week maandag dans je met Drift bij het Labyrinth op de Smaakmarkt.